Άλυτο παραμένει το ζήτημα με το υπό κατάληψη κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ

Άλυτο παραμένει το ζήτημα με το υπό κατάληψη κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ

Αρ. Πρωτ. 13162/15.07.2010

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Αδράνεια παρατηρείται από τα αρμόδια Υπουργεία, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με το υπό κατάληψη κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη. Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου απευθυνόταν προηγούμενη σχετική ερώτηση μου, ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει ως αποτέλεσμα να επανέρχεται τώρα το θέμα. Είναι απορίας άξιο το γεγονός, ότι ενώ παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά στο υπό κατάληψη κτίριο, παρόλο αυτά κανένας αρμόδιος δεν παρεμβαίνει και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία, για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του κτιρίου της ΥΦΑΝΕΤ, ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η εξαγορά του ακινήτου από την Εθνική Τράπεζα, όριζε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, χωρίς όμως να υπάρξει ποτέ σχετική πράξη παραχώρησης. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, είναι ΝΠΙΔ και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο, πότε όμως δεν κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες για να παραχωρηθεί  το υπό κατάληψη κτίριο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα με το υπό κατάληψη κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, κατάληψη που διαταράσσει την ηρεμία της τοπικής κοινωνίας και να αποδοθεί επιτέλους για χρήσεις πολιτισμού το συγκεκριμένο κτίριο;